ISTORIC

Activitatea Catedrei de Educație Fizică și Sport a trecut prin mai multe etape, care au însemnat tot atâtea schimbări, ca urmare a măsurilor luate de stat prin intermediul ministerului de resort, privind disciplina educație fizică și sport în învățământul superior.

Noţiunea de colectiv de catedră a apărut prin anii 1950, deoarece în perioada anterioară, un singur cadru didactic s-a ocupat de educaţia fizică a studenţilor (L. Ferencz) angajat în perioada de mandat al dlui. rector I. Vâlcovici. În perioada 1950-1953 colectivul de catedră a fost condus prin rotaţie de către profesorii Gabriel Zugrăvescu, Constantin Lache şi Ana Lache.

Din anul 1953 şi până în 1984, catedra a fost condusă de prof. dr. Constantin I. Bucur, care în perioada celor 31 de ani în această funcţie, s-a dovedit a avea o mare capacitate organizatorică, un puternic simţ al datoriei şi o dorinţă permanentă de a face din catedra de educaţie fizică şi sport a UPT, o catedră model pe ţară.

După pensionarea prof dr Constantin Bucur au urmat la conducerea catedrei următoarele cadre didactice: prof. dr. Gheorghe Popa 1984-87, conf. dr. Doina Moţ 1987-1990, prof. dr. Gheorghe Popa 1990-1998, conf. dr Corneliu Turcu 1998-2008, lector dr. Bogdan Almăjan-Guţă 2008-2012 și din 2012 până în prezent lector dr. Zenobiu-Dan Ionescu.

Activitatea didactică

În prima perioadă, orele de educaţie fizică cu durata de 90 de minute, s-au desfăşurat pe grupe profesionale, iar din anii 1970 s-au desfășurat demixtat. Până în anul 1998, în structura lecţiilor intrau elemente de atletism şi gimnastică pentru pregătirea fizică generală şi practicarea unui joc sportiv, cele mai agreate de studenţi fiind fotbalul, baschetul, handbalul şi voleiul, iar la grupele de gimnastică medicală după programul individual, s-a practicat tenisul de masă. În urma unui sondaj de opinie în rândul studenţilor s-a constatat că un număr mare de studenţi şi mai ales de studente nu ştiau să înoate. Astfel orele de educaţie fizică cu toate grupele, în sezonul rece s-au desfăşurat la bazinele de înot acoperite (Industria Lânei și Complexul Bega), activitate care și-a dovedit utilitatea, studenţii reuşind la finalul activităţii să efectueze o probă de viteză şi o probă de rezistenţă în procedeul preferat.

În norma didactică, erau cuprinse şi cercuri sportive, la jocuri în special, unde erau înscrişi studenţii care au practicat aceste ramuri, la nivel de performanţă, în perioada preuniversitară, grupe din care se selectau echipele reprezentative ale UPT, în vederea participării la campionatele universitare, etapele pe centru universitar şi etapele finale.

Prestaţia studenţilor la educaţia fizică s-a făcut prin note pe baza sistemului unic de verificare şi apreciere a capacităţii motrice (SUVA). În prezent disciplinei educaţie fizică i se acordă credite. Din anul 1998, orele de educaţie fizică şi sport se desfăşoară pe ramuri sportive, la alegerea studenţilor. Activitatea didactică este acoperită de un colectiv didactic cu diverse specializări şi funcţii didactice. Statul de funcţiuni al catedrei a atins apogeul în anul universitar 1998-99, având 42 de posturi, din care unul de profesor universitar, 4 de conferenţiar, 8 de lector, 25 de asistent şi 4 de preparator.

Sportul de performanţă

În perioada anilor 1960-1990, numeroşi specialişti din catedră, au funcţionat ca antrenori ai secţiilor de performanţă ale Clubul Sportiv Politehnica Timişoara, activităţi normate în statele de funcţiuni ale catedrei, aceştia prestând norma didactică cu sportivii de performanţă.

Aportul cadrelor didactice din catedră la activităţile sportive de performanţă este exprimat prin obţinerea mai multor titluri de campioni şi vicecampioni naţionali, cupe ale României, participări în competiţii de nivel olimpic, mondial şi european, campionate universitare şi numeroase promovări de sportivi în loturile reprezentative ale României. Astfel pot fi evidenţiaţi următorii antrenori :

Lector Gabriel Zugrăvescu a funcţionat la UPT în anii 1950-53, bun pedagog, apreciat de către studenţi, pentru pregătirea profesională în jocuri sportive. A fost jucător de handbal la Stiinţa Timișoara şi în echipa naţională, antrenor internaţional de excelenţă, la handbal, titlul acordat post mortem în anul 2007, pentru actvitatea de antrenor secund al echipei feminine de handbal în 11, câştigătoarea CM din 1956 şi antrenor federal.

Conf. Emil Grozescu, antrenor emerit la atletism (1992) la probe de fond, decorat cu Ordinul şi Medalia Meritul sportiv cl. III, de către Preşedintele României pentru rezultate deosebite în marile competiţii internaţionale, CE, CM (40 medalii) și calificarea unui sportiv în finala probei de 3000 obstacole la JO din anul 1980. În Cartea de Aur a atletismului românesc, antrenorul Emil Grozescu se situează pe un loc fruntaş, în clasamentul antrenorilor.

Conf. dr Ladislau Bachner cu o prestaţie de antrenor divizionar de baschet timp de 30 de ani, a realizat rezultate remarcabile în campionatul naţional div .A situând baschetul timişorean feminin în rândul celor mai bune echipe din ţară, dintre care locul II în anul 1979. A cucerit Cupa Romaniei în anul 1985, având permanent 3-4 jucătoare selecţionate în lotul naţional de baschet.

Prof. dr Doru Ciosici antrenor emerit, a pregătit o sportivă participantă la JO 1984, care a cucerit medalia de argint. În perioada 1995-96 antrenor al lotulului olimpic masculin al României la JO Atlanta, a obţinut o medalie de aur si una de argint. În perioada 2003-2008 a fost antrenorul echipei olimpice a Chinei, cucerind o serie de medalii de aur, la Campionatele Asiei. Ca antrenor la canotaj, a cucerit peste 100 de medalii, la campionatele naţionale.

Conf. Ladislau Wilemsz antrenor categ.I la canotaj academic,a prestat o activitate remarcabilă timp de 30 de ani, concretizată în 38 campioni naţionali si o sportivă campioană olimpică în echipajul de dublu vâsle.

Lector Maria Ciosici a activat atât ca sportivă de performanţă la canotaj (7 titluri de campion naţiional) și o participare la CE din anul 1972 (locul V) cât şi ca antrenoare de canotaj, activitate în care a cucerit o medalie de aur la campionatele balcanice, 10 titluri de campioni naţionali şi 8 titluri de vicecampion naţional la canotaj academic, cu sportivii pe care i-a pregătit.

Angelo Niculescu antrenor emerit la fotbal, antrenor federal, antrenor al echipei naţionale de fotbal, în 41 de jocuri internaţionale, membru de onoare a FRF, a condus echipa de fotbal cu competenţă echipa Politehnica Timişoara în anii 1977-78.

Prof. Ion V. Ionescu a activat peste 25 de ani la secţia de fotbal a Politehniciei Timişoara,la toate nivelurile, juniori,tineret, seniori. În perioada 1965 -1993 a lucrat la echipa divizionară A şi B, având o contrbuţie importantă la revenirea echipei divizionare în repetate rânduri din eşalonul secund în primul eşalon al fotbalului românesc. A obţinut calificări în competiţii balcanice şi continentale, cucerind şi Cupa României în anul 1980.

Lector Boiţ Viorel a activat ca preparator fizic la echipa de fotbal Politehnica Timişoara timp de 13 ani (1973-86) şi ca antrenor secund în anul 1983, contribuind la revenirea echipei în campionatul naţional div A. În perioada 1990-98 a fost preşedintele clubului de fotbal Politehnica.

Prof. dr Gheorghe Popa, antrenor categ. I gimnastică, a obţinut rezultate remarcabile cu echipa masculină, în campionatele naţionale şi universitare.

Conf. Constantin Bogdan, antrenor categ I judo, 5 dan (centura neagră), cu o activitate de 13 ani la UPT, a fost antrenorul echipei naţionale a Romaniei la judo în anii 1968-75 şi a Israelului în anii 1990-92.

Lector Stelian Mociuski, specialist în nataţie, a fost primul antrenor al sportivului Costa Vasile finalist în proba de 100 m bras la JO din 1968, sportiv care s-a pregătit întreg sezonul în aer liber, neexistând în Timișoara în acea perioadă un bazin acoperit.

Prof. dr Mircea Chiş a activat ca sportiv la secţia de scrimă a clubului Politehnica şi apoi ca antrenor, în campionatul naţional.

Conf. dr Doina Moţ, maestră a sportului la volei a activat atât ca jucătoare în echipa naţională de volei, şi cât şi ca antrenoare a echipei divzionare A Universitatea Timişoara. Ca jucătoare a echipei naţionale de volei a paricipat la competiţii de prestigiu, cum ar fi locul I la Festivalul Tineretului şi Studenţilor (1963), locul III la CE (1963), locul IV la JO 1964, locurile II şi III la Universiadele din 1965 şi 1957.

Lector Gheorghe Bodescu a fost antrenorul echipei masculine de volei Politehnica Timişoara în campionatul naţional div.A, clasându-se în primele 4 locuri ale competiţiei. Anterior a facut parte din colectivul tehnic la echipei naţionale de volei feminin, care s-a clasat pe locul III la CE din anul 1963 şi locul VII la CM din anul 1970.

Lector Mariana Chirilă, maestră emerită a sportului, componentă a lotului național de atletism a României între anii 1983-1999. A participat la 14 campionate mondiale, 2 campionate mondiale universitare, 4 campionate europene, obținând 5 medalii mondiale și 3 medalii europene dintre care una de aur. A fost multiplă campioană balcanică și națională în probele de 1500 m, 3000 m, 5000 m, 10000 m , semimaraton și maraton. De asemenea a fost recordmenă a României în probele de 10000 m pe pistă și 15 km pe șosea.

Recunoașteri profesionale ale membrilor catedrei